Bunicii și străbunicii noștri au dus o viață activă: era normal în acele vremuri să meargă pe jos până la 20 km în fiecare zi. Acum lucrurile sunt destul de diferite, distanța medie parcursă pe jos zilnic, este de aproximativ 1500 metri. Această dramatică lipsă de mișcare duce la pierderea masei musculare și implicit la dureri de spate, la probleme ale discurilor intervertebrale, la predispoziții pentru alergii diverse, diabet zaharat, dureri de cap, stres și multe alte neplăceri.
Fabrica de celule musculare
Substanțele pe care le consumăm (alimente, lichide, oxigen) sunt convertite de fabrica din corpul nostru, într-un mod ingenios, în energie, anticorpi și hormoni, printre multe alte lucruri. Aceste procese (adică metabolism), au loc în principal la nivelul mușchilor și susțin viața noastră de zi cu zi.
Medicamente endogene
Lipsa de mișcare face ca celulele musculare să devină foarte leneșe și încetinește conversia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor din sânge în energie, medicamente endogene și hormoni. În schimb, grăsimile sunt depozitate în organism. Un rezultat vizibil: luăm în greutate și devenim supraponderali și obezi. În același timp,consumăm peste cantitatea medie de alimente din cauza obiceiurilor alimentare. Acest lucru accelerează procesul de îngrășare. Proteinele și carbohidrații disponibili, care rătăcesc prin corpurile noastre sunt transformați de insulină în substanțe periculoase care contribuie, printre alte lucruri la apariția arteriosclerozei (adică rigidizarea arterelor), una din cauzele majore ale atacurilor de cord.
Prevenirea atacurilor de cord prin exerciții fizice
Sistemul nostru muscular este cel mai mare organ metabolic din corp. Dar această funcție este îndeplinită în mod corespunzător doar dacă sistemul muscular este pus la treabă. În special, mișcările moderate și blânde sunt utile în formarea enzimelor care acționează asupra grăsimilor, metabolizîndu-le și transformându-le în energie.
Reducerea grăsimii prin centrele metabolice
Este o minune că organismul este atît de adaptabil. În timp ce aportul nutrițional excesiv determină apariția “depozitelor “de grăsimi, o creștere mică a activității fizice zilnice se concretizează printr-o creștere imediată a metabolismului. Mai mult decât atât, corpul “învață”din noua situație și ia măsuri de precauție.
Motorul celulei: Mitocondria
Mitocondria – centrala electrică a celulei, este producătorul de energie din corpul uman. La nivelul mitocondriei, zahărul (glucoza) este convertit în adenozintrifosfat (ATP), care mai apoi este utilizat pentru producerea de proteine. Proteina este un constituent al enzimelor care accelerează procesele chimice din organism. Enzimele, de exemplu, sunt responsabile pentru clivajul celulelor adipoase.
Mitocondria, cea mai mică centrală a corpului nostru, nu numai că devine mai mare ca dimensiune și mai eficientă după antrenamentele fizice, dar se și multiplică de până la 1.5 ori. Astfel nutrienții consumați pot fi metabolizați mult mai rapid și mai eficient, deoarece motorul (cuptorul) a devenit mult mai performant.
Deci, să trecem la treabă, dacă vrem să ne menținem în formă toată viața! Mișcare, energie și multă bucurie!
Leave a Reply