După cum multă lume știe, SUA a devenit una din țările cu cel mai crescut grad de obezitate. 61% din populație este considerată supraponderală și 33% dintre copii sunt obezi – din această cauză problema a devenit cu adevărat epidemică. An după an, efectele negative ale excesului de greutate asupra sănătății reprezintă principalele cauze de deces. Surprinzător, consumul regulat de sucuri acidulate împreună cu alte băuturi necarbogazoase, bogate în zahăr sau îndulcitori sintetici, a fost direct legat de problema obezității.
Într-un studiu efectuat de americani, doar 1 pahar de suc în plus pe zi dat unui copil, crește riscul de obezitate cu 60%. Nu numai că sunt dăunătoare pentru greutatea ta, dar conținutul de acid din sucuri aduce prejudicii organismului tău! Din fericire, o dietă bogată în apă poate avea efecte benefice pentru starea de sănătate, mai ales dacă apa este ionizată și cu un pH mare(9.5).Te gândești că un suc nu e atât de rău pentru tine? Potrivit dr. McCay, nutriționist la Institutul Medical Naval din SUA, există o cantitate semnificativă de acid fosforic în sucurile din comerț. Iată ce declară acesta: “… Am pus dinți umani într-o băutură de tip cola și am constatat că aceștia s-au înmuiat și au început să se dizolve într-o perioadă scurtă de timp … aciditatea unui băuturi cola este aproximativ aceeași ca și aciditatea oțetului. (pH=2)”
Oamenii iresponsabili, ignoranți sau neinformați dau copiilor lor astfel de băuturi carbogazoase dulci, acide aproape zilnic. Organismele lor tinere trebuie să se ocupe cu acest amestec de produse chimice – zahăr, cofeină, acid fosforic, arome diverse. Feriți-vă de benzoatul de sodiu și acidul carbonic, substanțe acide care vor compromite echilibrul alcalin delicat al pH-ului organismului. Pe măsură ce cresc, copiii hrăniți cu astfel de sucuri, vor începe să fie supraponderali și mai sensibili la boli. Din cauza nivelurilor ridicate de fosfor în special în sucurile carbogazoase, crește pericolul pentru organism.
Există un raport optim fosfor : calciu, de 1 la 1, care trebuie să fie menținut pentru a avea oase puternice și un schelet sănătos. Din cauza consumului excesiv de sucuri carbogazoase, unii americani au prezentat la testele efectuate raporturi de 4 sau 5 la 1 (4/5 părți fosfor la 1 parte calciu). În aceste situații, pentru a echilibra balanța Ca-P, este scos calciul valoros din oase, lăsându-le slabe și fragile. Apa ionizată și-a demonstrat beneficiile pentru sănătate prin corectarea acestui raport și prin îmbunătățirea nivelului de calciu în oase.
În concluzie, evitați să consumați sucuri din comerț sau mai rău, să vă recompensați copiii cu băuturi extra-dulci, frumos ambalate dar periculoase pentru sănătate, pentru a nu deveni obezii de mâine! În loc de acestea, consumați sucuri de fructe proaspăt făcute în casă și apă de calitate, pură, alcalină și ionizată!
Pentru indulcirea bauturilor se poate utiliza Xylitol. Xylitolul are indice glicemic este extrem de scăzut (aproximativ 7), si continut caloric foarte mic, de aceea este recomandat si in diete si pentru persoanele cu probleme de glicemie. Deasemenea este si un antibacterian si favorizează transportul calciului şi remineralizarea smalţului dentar, scăzând incidenţa cariilor. Se poate folosi si la temperaturi mari (fierbere) fara a se modifica.
Xylitolul este un indulcitor care inlocuieste zaharul. Important este sa fie extras natural, de calitate si puritate buna. Ca orice indulcitor, este un produs care acidifica sangele, mai ales daca e sintetic.Cel mai frecvent xylitol intalnit in comert este cel sintetic. O alternativa ideala pentru indulcitori, recomandata inclusiv diabeticilor este extrasul natural de stevie, denumita si ”zaharina naturala”.