Acest articol este despre cum să te simți bine în propria piele, oriunde și oricând. Cam dificil în timpurile astea, cu tot stresul la care suntem supuși – fizic, mental sau emoțional.
În primul rând, e vorba de a-ți cunoaște chimia organismului, cum ne influențează aceasta și cum putem noi să o controlăm.
Ești tu în compania serotoninei și a endorfinei. Ce este serotonina?
Serotonina e hormonul bunei dispoziții, a calmului și a păcii interioare. Acest neurotransmiţător cerebral, reglează o gamă vastă de funcţii, ca starea de spirit, comportamentul, somnul, tensiunea şi temperatura. Ea are un rol important şi în alte ţesuturi şi asigură reglarea funcţiilor vasculare, ale inimii şi ale tranzitului gastro-intestinal. Serotonina circulă în organism în cantităţi foarte mici. Cea mai mare parte este stocată în celulele sanguine şi trombocite, de unde este trimisă spre organele periferice (intestine, ficat, inimă). Ultimele cercetări ale oamenilor de știință francezi arată că serotonina este produsă și de oase.
Atunci când nivelul serotoninei în organism este scăzut sau crescut, corpul semnalează unele schimbări la nivel hormonal, schimbări care se vor simți și în starea de spirit și în comportamentul zilnic. Acest neurotransmițător ne face să fim conștienți de puternica legătură între fizic, mental și emoțional.
Ce se întâmplă când serotonina e scăzută? Suntem depresivi, anxioși, avem probleme cu somnul. Pentru a ne simți mai bine avem tendința de a compensa aceste stări de disconfort cu altele noi, dar nu și potrivite, de tipul mâncatului excesiv, consumului de dulciuri sau fumat. S-a demonstrat că nivelul de nicotină este în relație directă cu nivelul de serotonină din sânge. Astfel, renunțarea la fumat, produce o scădere a nivelului de nicotină care duce la scăderea nivelului de serotonină de unde crește riscul de îngrășare.
Când nivelul serotoninei e crescut, ne simțim mai bine, suntem mai calmi, mai echilibrați și somnul devine o binecuvântare. Un rol esențial în reglarea secreției de serotonină îl au complexul de vitamine B și magneziul. Acestea le putem lua din alimente precum pâine integrală, cereale integrale, legume, fasole, fructe proaspete și deshidratate, pește, orez, spanac, varză de Bruxelles, soia, nuci.
Cealaltă substanță magică este endorfina sau hormonul fericirii.
Endorfinele sunt substanțe produse de creier, deci fac parte dintre neurotransmițători (alături de dopamină și serotonină). Din punct de vedere chimic, endorfinele sunt proteine complexe, cu rol de analgezic. Efectul de calmare a durerii este puternic, iar rezultatul este o stare de relaxare, de bucurie. S-a observat că injectată în creier, endorfina are un efect de 48 de ori mai puternic decât morfina, iar injectată intravenos, de 3 ori.
Cum creștem nivelul de endorfine? Există stimuli care declanșează secreția internă a acestui hormon: expunerea la lumină, durerea, anumite condimente (piper, chilli), râsul, sexul, efortul fizic, masajul, muzica sau emoțiile.
Muzica e unul din stimulii mei preferați prin care îmi cresc nivelul de endorfine. Muzica modifică metabolismul, scade sau crește presiunea sângelui și influențează digestia – pozitiv sau negativ, în funcție de tipul melodiei. Muzica prin melodie, sunete, ritm sensibilizează, produce plăcere și relaxare. Muzica generatoare de calm duce și la creșterea nivelului endorfinelor: 30 de minute pe zi de Bach, Mozart sau Vivaldi are un efect comparabil cu inghițirea unei tablete de valium sau xanax. Muzica te poate relaxa sau te poate motiva să acționezi, în funcție de frecvențele acustice.
Unii oameni se simt extraordinar de bine atunci când fac exerciții fizice intense. Este o expresie care sună foarte bine în engleză – ,,Emotion comes from motion’’. Am prieteni care sunt dependenți de exercițiile fizice de la sală, de alergare, de înot, etc. Personal sunt dependentă de săriturile la minitrambulină. Îmi crește nivelul de energie, mă simt mai bine și chiar mă distrez. Efortul intensiv reprezintă cauza descărcărilor crescute de endorfine.
Studiile mai arată că percepția durerii este considerabil redusă după un hohot de râs sănătos, deoarece endorfinele sunt capabile să transforme un incident stresant într-unul fără importanță. Cu toții am experimentat acea senzație de plăcere și relaxare după o porție bună de râs. Norman Cousins este unul din cei care au folosit râsul ca terapie. Când Norman Cousins a fost diagnosticat cu o boală paralizantă și ireversibilă, acesta a pus bazele unei colaborări neobișnuite cu medicul său și împreună au putut să depășească orice așteptări. Geniul doctorului a fost acela de a-și ajuta pacientul să-și folosească propriile puteri: râsul, curajul și tenacitatea. Talentul pacientului a fost acela de a mobiliza propriile resurse naturale ale corpului, dovedind cât de eficientă poate fi mintea ca instrument al vindecării (Anatomia unei boli – de Norman Cousins).
Emoțiile prin ele însele provoacă descărcări de endorfine. Această legătură puternică între emoțional și mental poate ajuta în tratarea depresiilor, anxietății, fricii și totodată poate crește încrederea în sine, entuziasmul și pofta de viață.
Ce fac eu când chimia corpului o ia razna? Vă recomand câteva activități pe care le puteți face pentru a crește nivelurile de serotonină și endorfine, pentru a vă simți bine, ancorați în prezent și fericiți:
· Ascultă muzica care-ți place, cântă și dansează!
· Fă sport!
· Mănâncă un fruct care-ți va oferi o doză de energie prin creșterea glicemiei!
· Spune incantații cu voce tare!
· Iubește și fii recunoscător!
· Respiră conștient și profund!
· Relaxează-te și bucură-te de momentul prezent!
Go with the flow! Relax and enjoy!
Leave a Reply