Știm cu toții cât de importantă este hidratarea pentru organismul nostru. Ideal este consumul de apă alcalină și ionizată, dar pe lângă apă îți recomand să mai consumi următoarele băuturi: ceaiuri de plante și sucuri verzi proaspete. Mai jos ai 7 exemple de ceaiuri alcaline.
1. MATE (ceai din yerba mate) Este un ceai minunat, originar din America de Sud, care poate fi folosit în detoxifiere și curățare. Stimulează metabolismul și are efect energizant, fiind lipsit de efectele neplăcute ale băuturilor gen cafea sau ceai verde. Fiecare infuzie de ceai mate conține:
vitamine: A, C, E, B1, B2, B3(niacină), B5, B complex.
minerale: calciu, magneziu, fier, mangan, seleniu, potasiu, fosfor, zinc.
alte componente: caroten, acizi grași, clorofilă, polifenoli, flavone, inozitol, antioxidanți, tanini, acid pantotenic, 15 aminoacizi.
2. ROOIBOS Foarte bogat în antioxidanți, acest ceai este o băutură extraordinară atunci când vrei să renunți la cafea. Gustul ușor amărui înlocuiește aroma cafelei sau a ceaiului negru. Ceaiul de rooibos conține nutrienți precum calciu, mangan, zinc și magneziu – toate minerale puternic alcaline.
3. MENTĂ Un ceai foarte alcalin, gustos și bun pentru digestie. Este răcoritor, natural și fără cofeină, recomandat pentru probleme digestive, flatulență, respirație urât mirositoare, greață și arsuri gastrice.
4. GHIMBIR Unul din preferatele noastre, și cald și rece. Ceaiul din rădăcină de ghimbir este bun pentru digestie și elimină senzația de greață, ideal pentru circulație, răceli, stări gripale, stres și dureri de cap.
5. ROZMARIN Originar din zona Mării Mediterane, rozmarinul este un alt campion al antioxidanților. Ceaiul de rozmarin este un sănătos înlocuitor al cafelei, bun stimulent pentru memorie și digestie. Conține beta-caroten, vitamina A, B1, B2, B3, B6, B12, biotină, acid pantotenic, vitamina C, D, E, K.
6. LAVANDĂ Ceaiul de lavandă miroase cel mai frumos. Lavanda are proprietăți sedative, de relaxare, de reducere a anxietății și stresului. Ceaiul are un gust plăcut, ușor dulceag, ideal de consumat spre seară pentru că favorizează apariția somnului și relaxarea după o zi plină.
7. MĂCEȘE Măceșul sau trandafirul sălbatic are niște fructe bogate în vitamine, în special vitamina C (plus A, B1, B2, P, K, acid nicotinic) din care se prepară un ceai foarte gustos. Acesta are efect diuretic, menține buna funcționare a vaselor capilare, este vitaminizant și întărește organismul.
Ca să fiu sinceră, înafară de ceaiurile verde, alb și negru (toate conțin cafeină – atenție la cantități!), nu poți greși în alegerea altor tipuri de ceaiuri! Alte tipuri de ceaiuri – mușețel, coada șoricelului, echinacee, chimion, etc.
Ceaiurile de plante sunt un mod excelent de a consuma mai multe lichide cu arome naturale! Sigur că poți să adaugi lămâie, mentă sau orice alt condiment de genul scorțișoarei pentru o aromă extra-alcalină!
Leave a Reply